Gratis Workshop Kinder/OuderYoga


Binnen het kader van de week van de Opvoeding met als thema “Opvoeden is Samenspel” bieden wij een unieke gratis workshop Kinder/OuderYoga aan.

Op woensdag 23 mei 2018 kan je van 16u15 tot 17u in de Parochiezaal Bekaf samen met je kind komen ontspannen, bewegen en genieten van quality time met z’n tweetjes.

Praktisch:

 • Wanneer: woensdag 23 mei 2018 van 16u15 tot 17u
 • Waar: Parochiezaal Bekaf, Bekaflaan 51 te Aarschot
 • Lerares: Conny Paps van La Connessione
 • Prijs: volledig gratis :-)
 • Het aantal plaatsen is beperkt tot 10 Kind/Ouder teams: 20 deelnemers in het totaal. Graag vooraf inschrijven per mail op: Huisvanhetkind@aarschot.be
 • Na afloop krijg je een bon voor 5 euro korting geldig bij aankoop van een beurtenkaart voor de yoga. Het nieuwe seizoen start vanaf 10 september 2018.
 • Voor het volledige aanbod van PranaYoga in Aarschot kan je een kijkje gaan nemen in de agenda: http://www.pranayoga.be/lessen-aarschot/


Workshop Oogoefeningen

In onze Westerse samenleving ontvangen onze ogen vaak een overdosis aan visuele prikkels. Het aantal uren waarin ze blootgesteld zijn aan computer-, smartphone- en tv-schermen, kunstlicht, … is vaak hoog. De kijkafstand is vaak kort. Ook door andere vormen van stress kunnen de oogspieren onder spanning komen te staan. Deze factoren kunnen leiden tot wazig zicht, achteruitgang van het zicht, irritatie van de ogen, … 

Oogyoga bestaan al duizenden jaren. In de workshop leer je deze eenvoudige, doeltreffende technieken om oogklachten te verzachten en geleidelijk aan weg te nemen. 
Door de oogyoga kan het zicht verbeteren of volledig herstellen bij (leeftijdsgebonden) verziendheid, bijziendheid, astigmatisme, droge ogen, geïrriteerde ogen, cataract, glaucoom, maculaire degeneratie, ...

Inhoud van de workshop

 • Korte theoretische uitleg over de functie van het oog inclusief de werking van de spieren. Dit is belangrijk in verband met spanning versus ontspanning:  veel oogproblemen ontstaan namelijk door te veel spanning op de oogspieren.
 • Ontspanningstechieken
 • Oogoefeningen zelf: palmen, perifeer zicht ontwikkelen, long swing, extreme close up, shiften, oogmassage technieken, hatha yoga voor de ogen, …
 • Tips voor werken aan de pc
 • Onder de aandacht brengen van spanningen in het bewustzijn. Ogen laten spanningen los als spanningen in het bewustzijn worden losgelaten.

Praktisch

 • Wanneer: zondag 10 juni 2018 van 10u tot 13u
 • Waar: Feestzaal Bekaf, Bekaflaan 51 te Aarschot
 • Lerares: Katty Reniers van Alive and Flowing
 • Prijs: 45 euro vooraf te betalen
 • Inschrijven kan per mail op info@pranayoga.be of tijdens de yogalessen. Wil je eerst even meer informatie bel/sms gerust op 0479 95 55 24

Belangrijk: Breng je lenzenhouder/ brillendoos mee naar de workshop. De oogoefeningen worden zonder hulpmiddelen gedaan.

In samenwerking met Alive and Flowing

Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met Katty Reniers van Alive and Flowing.
Vinden jullie deze workshop leuk, dan zijn we zeker bereid van er nog meer te plannen.

Hari om, dank u voor de Yoga

Conny Smeets
Yoga Lerares

Veritas Ladies Night

Op vrijdag 4 mei 2018 organiseert Veritas een leuke Ladies Night met 20% korting op al hun artikelen. Er staan ook allerlei standjes.
Ga maar eens een kijkje nemen op hun website: 
https://veritas.be/be_nl/content/ladies-night

Waar?

Veritas Tienen: Hennemarkt 19, 3300 Tienen 

Wanneer?

Op vrijdag 4 mei 2018 van 17:00u tot 21:00u

Wat kan je verwachten?

20% korting op alle Veritas artikelen!

Standjes van:

 • FOOD: Keuken van Astrid, Pralibel
 • DRINKS: QV Drankenspeciaalzaak, Hagelandse Bier Genieters (HBG)
 • HAIR & MAKE UP: Esthethiek Sofie
 • TREATS: Tupperware, Esthethiek Sofie
 • OTHER: PranaYoga, Tupperware, Herb’Es, Het Praathuis

Ze gaan stoelen voorzien voor de Yoga zodat we leuke sessies StoelYoga kunnen doen. Daar hoort dan ook een fijne ontspanning met een korte meditatie bij. Dat maakt het shoppen alleen maar leuker!

Alle vestigingen van Veritas nemen deel met verschillende soorten activiteiten. Leuk initiatief :-)

Zie ik jullie daar?


Hari Om, dank u voor de Yoga

Conny Smeets
Yoga Lerares

Yoga Leraren Opleiding 2018

Je doet al een tijdje yoga en je merkt dat dat heel veel voor je doet. In je enthousiasme probeer je dan ook andere mensen aan te zetten om met yoga te beginnen. Met wisselend succes wellicht. Je kan ook je yoga gaan delen met anderen door les te geven. 

Vandaar dat ik ook met veel genoegen de Yoga Leraren Opleiding 2018 voorstel :-)

Yoga Leraren Opleiding in het Nederlands

Een opleiding in het Nederlands waarna je Essentiële Yoga voor Beginners en Zachte Yoga kan gaan onderwijzen. Dit is module 1. In een later stadium wordt module 2 georganiseerd om ons nog verder te verdiepen in de wetenschap van de yoga.

Hoe, wat, waar en wanneer?

De opleiding bestaat uit twee delen:

 1. Het eerste deel is opleiding met verblijf van zondagavond 26 augustus 2018 tot en met vrijdag 31 augustus 2018. Tijdens deze module dompelen we ons compleet onder in de yoga.

 2. Het tweede deel bestaat uit 3 opvolgdagen: zaterdag 15 september 2018, zaterdag 29 september 2018 en zaterdag 27 oktober 2018. 

Waar:
In het schitterend rustige La Foresta in Vaalbeek (Heverlee). Je verblijft in volpension in een éénpersoonskamer. Bij de opvolgdagen wordt er ’s middags een broodmaaltijd voorzien.

Inhoud:
Véél yoga beoefenen, lessen in de yoga filosofie, anatomie, verschillende soorten meditaties en nog zo veel meer :-) En het belangrijkste van al: leren lesgeven :-) 

De uitgebreide syllabus is volledig in het Nederlands.


Formule PranaYoga

Bij deze formule maken we een contract dat je minstens 3 jaar met PranaYoga samenwerkt. 
Hierdoor kunnen we het mooie aanbod van PranaYoga verder uitbreiden en kunnen we mekaar helpen en back up zijn.

Deze formule kost je 900 euro inclusief BTW.

Om je formeel in te schrijven vragen we een voorschot:

 • Een voorschot (*) van 20% zijnde 180 euro te betalen voor 23 april 2018
 • Een eerste saldo van 360 euro te betalen voor 4 juni 2018
 • Het resterende saldo van 360 euro te betalen voor 6 augustus 2018

De prijs is inclusief verblijf, eten én syllabus.

Formule eigen Yoga Studio

Bij deze formule start je voor jezelf een eigen Yogastudio. Hierbij wordt er een extra dag opleiding voorzien “Je eigen Yoga Studio opstarten do's en don'ts". 

De datum daarvan wordt in onderling overleg bepaald.

Deze formule kost je 1200 euro inclusief BTW.

Om je formeel in te schrijven vragen we een voorschot:

 • Een voorschot (*) van 20% zijnde 240 euro te betalen voor 23 april 2018
 • Een eerste saldo van 480 euro te betalen voor 4 juni 2018
 • Het resterende saldo van 480 euro te betalen voor 6 augustus 2018.

De prijs is inclusief verblijf, eten én syllabus.

Inschrijven

(*) Door de betaling van je voorschot is je inschrijving definitief. Het voorschot wordt onder geen beding terugbetaald.

Inschrijven kan je doen via mail op info@pranayoga.be. De opleiding gaat door bij minimum 6 inschrijvingen, maximaal 10.

Opgelet: je moet yoga ervaring hebben om deze opleiding te kunnen doen. Ken je de yogastijl van PranaYoga niet is het aangeraden van eens een paar lessen bij te wonen om te zien of de yogastijl je wel bevalt.

Hari Om, dank je voor de yoga.


Conny Smeets
Yoga Lerares

KinderYoga

Waarom kinderyoga:

Met kinderyoga komen kinderen heel gemakkelijk in contact met zichzelf, ze voelen zich vrij, ervaren geen druk, geen verwachtingen, geen prestatiedrang. 

Een kinderyoga les is een combinatie van yogahoudingen met spel en beweging. Het is een leuke afwisseling tussen actie en ontlading, rust en relaxatie.   Elke yogales wordt gegeven aan de hand van een verhaal.  

Tijdens een yogales komen zowel verschillende yogahoudingen als meditatie, tekenen, zingen, ademoefeningen, ...  aan bod.   Het gaat er niet om dat het kind de perfecte houding beheerst, maar vooral dat het kind er plezier aan beleeft, zijn eigen mogelijkheden ontdekt en zich bewust wordt van eigen lichaam en geest.  Ieder kind neemt deel op zijn eigen niveau. 
Kinderen vinden het fijn om gewoon zichzelf te mogen zijn, gewoon mogen ontdekken en genieten!  Ik nodig jullie kinderen graag uit om mee te genieten van een spannende reis naar de ruimte, de magie van een boom in de herfst, de wondere wereld van de kabouters, … ze zijn welkom!

De kinderyoga is voor kinderen van 6 tot 10 jaar.

Voor de planning van de KinderYoga lessen kan je gaan kijken op de pagina Aarschot.

Conny Paps
KinderYoga Lerares


Essentiële en Zachte Yoga

Heel vaak krijg ik de vraag wat het verschil is tussen de Essentiële en de Zachte Yoga. Ik kan daar een heel verhaal over schrijven, maar het is wellicht gemakkelijker dat ik het je gewoon laat zien:


Is Yoga alleen voor vrouwen?

Kreeg onlangs een mailtje met de vraag "Zou yoga ook niks voor mij zijn? Ik ben ook zo'n Stress-manneke. Of is dat alleen voor vrouwen?"

Weet je wat het straffe daarvan is? In het allereerste begin was yoga alleen voor mannen. Hierbij gaan we zowat 6000 jaar terug naar de oorsprong van de yoga. Vrouwen werden beschouwd als een obstakel op de weg naar de verlichting... 

Dat is gelukkig veranderd, maar in onze Westerse maatschappij blijkt het om één of andere reden meer iets voor vrouwen geworden te zijn.

Dus heren: ja absoluut yoga is ook voor jullie. En weet je waarom? Omdat je door de yoga beter gaat worden in alles wat je graag doet. Je krijgt er energie van en het creëert ruimte voor wie je bent en wat je (graag) doet :-)

Met z'n allen welkom in de lessen dus. Hierbij een aantal getuigenissen van mannen die deelnemen aan de lessen:

Koen:

Door de yoga wilde ik een soepeler lichaam krijgen. Ik voelde mij ook wel aangetrokken tot het meditatieve aspect van yoga. Op dit moment voel ik dat yoga mij zowel fysieke als mentale kracht en bewustzijn oplevert die mijn dagelijkse leven zeker beïnvloeden. Ik beschouw yoga ook als een bijkomend alternatief voor buitensporten (als het te koud is ...) en vind het niet meer nodig om te zoeken naar één of andere meditatiepraktijk.

Anthony:

 • Doordat ik last had van inwendige stress leek me yoga een goede manier om tot rust te komen en te kunnen ontspannen
 • Door het vele intensieve sporten kwam ik niet echt tot rust en zocht ik andere oplossingen
 • Ik veranderde mijn eetgewoontes en dit in combinatie met yoga  blijkt dit een goede oplossing
 • Eerst een beetje terughoudend omdat ik van het gedacht was dat dit meer voor vrouwen van toepassing was maar na mijn proefles zag ik dat er ook mannen aanwezig waren, dit heeft me gemotiveerd om verder te blijven komen
 • Ik voel toch een verandering : meer energie, rustiger, … dan vroeger
 • De lessen zelf blijken “zwaarder” dan eerst gedacht, dit waarschijnlijk door het concentreren op ademhaling en andere dingen. Na de lessen voel ik me dan ook echt ontspannen.
 • Doel bereikt dus…

Walter:

Ik zit minstens 10 u per dag voor een pc, doe niets aan sport. De laatste maanden/jaren wordt de druk steeds hoger en daarom heb nood aan innerlijke rust en zeker ook wat beweging. 

Ik kan niet meer uitschakelen, ik zou echt graag mijn denken kunnen uitschakelen, en niet steeds constant met iets bezig zijn, geestelijk dan.

Dit is de reden dat ik naar yoga wil stappen, wil ervaren of dit me kan helpen, gebaseerd op veel lezen en positieve ervaringen die mensen delen op het internet.


Uit de getuigenis van Anthony blijkt dat hij het als een drempel beschouwde dat de vrouwen in de meerderheid zijn. Maar gelukkig heeft hij de stap gezet en blijkt hij er enorm deugd van de hebben. Dus dames: motiveer gerust je partners, broers, neven, nonkels en vrienden om mee te komen naar de yogales. 

Er zijn momenten dat er meer mannen dan vrouwen in de les zijn (bij de gevorderden)

mannen in de meerderheid

In dit artikel van de Yoga Journal krijg je nog eens extra 5 redenen waarom Yoga ook voor mannen is :-) http://www.yogajournal.com/uncategorized/oh-boy-5-reasons-men-yoga/

Hari Om, dank u voor de yoga :-)


Conny Smeets
Yoga lerares

Geniet van je Yoga, niet van je Smartphone

Smartphone duim, smartphone nek, om het dan nog niet te hebben over de stralingen die al dan niet gevaarlijk zijn. 

Over de gevolgen van overmatig smartphone gebruik is al heel wat inkt gevloeid, zijn al heel wat blogs en andere teksten geschreven, dus daar gaat deze blog NIET over.

Hier gaat het wel over de stress die zo een smartphone verslaving met zich mee kan brengen... 

Nog "rap effe" email en sociale media checken alvorens dit en dat te doen... Vlak voor de yogales én vlak erna, want ja... even iets gemist hebben, dat kan toch niet...

Ik zie daarbij een aantal stress signalen: gebogen over dat kleine toestelletje rap, rap even checken én tegelijkertijd de tijd in de gaten houden want ja, de yogales begint uiteraard stipt op het aangekondigde tijdstip. 

En dan begint de les zoals altijd met een ontspanning. Ik vind het verontrustend om te zien hoe bij sommige mensen tijdens die ontspanning hun hand nog beweegt alsof ze die smartphone nog vast hebben.

We leiden sowieso al een bijzonder druk en hectisch leven. De sociale media met de bijhorende (ingebeelde) verplichting om daar constant op aanwezig te zijn, voegt daar nog een laag stress aan toe. 

Natuurlijk hebben de sociale media hun nut en maak ik er zowel professioneel als privé ook gebruik van. Contact houden met vrienden die wat verder wonen, ideeën uitwisselen over onderwerpen allerhande en daardoor mijn eigen horizon verruimen, het is allemaal heel nuttig.Toch is het belangrijk om grenzen te stellen aan het gebruik van de sociale media en betekenen smartphones en sociale media niet per definitie dat je steeds en in alle omstandigheden al je andere bezigheden moet laten vallen om toch nog "rap effe" de foto van de kat van de buurvrouw te kunnen gaan liken. 

Er is tijd en plaats voor alles en wanneer je tijd maakt voor jezelf en voor ontstressing is er geen tijd en plaats voor de kat van de buurvrouw. En andersom.

Stop dan ook je smartphone weg VOOR je de zaal binnen komt voor de yogales en wees je helemaal bewust van je me-time. 

Zelf wanneer je wat te vroeg bent voor de les kan je al de tijd nemen om rustig te mediteren en alvast de stress van de dag van je af te laten glijden. je kan ook kennis maken met je mede-studenten. Wie weet ontstaat er zo nog een leuke offline vriendschap :-)

Geniet ook na van de les en de rust die eruit voort vloeit door niet onmiddellijk naar je smartphone te grijpen. Zo verlaat je de zaal in alle rust en sereniteit en neem je de yogales ook mee naar huis.

Hari Om, 

Geniet van je yoga en niet van je smartphone ;-)


Conny Smeets
Yoga lerares

Ik ben niet lenig en niet sportief...

Vaak krijg ik mensen aan de lijn van "Ja, ik zou wel graag yoga doen, maar ik ben niet lenig en niet sportief". Tot voor kort begreep ik niet helemaal goed waarom ze dat zeiden. 

En dan heb ik eens deelgenomen aan een yoga-evenement. Heel leuk georganiseerd met live muziek. Het was een echte work-out: er werd vrij snel van de ene naar de andere intense houding overgegaan. Die les ging zo snel dat zelfs voor mij er een moment was dat ik het niet meer helemaal leuk vond... 

En tijdens de les heb ik bedacht van "hier ga ik morgen stijf van zijn". En ja hoor, ik heb 's anderen-daags yoga gedaan op mijn manier om de stijfheid van die intense yoga work out uit mijn spieren te krijgen.

DSC_6900

Intussen begrijp ik waarom ik die vraag krijg :-) 

Vind je het leuk om op die manier yoga te doen moet je dat vooral doen. 

Maar als je niet lenig en niet sportief bent, kan het ook anders: ik heb zelf het geluk gehad om altijd bij de leraren terecht te komen die hun yogalessen geven vanuit de essentie van de yoga. Zo ook in India waar ik geweest ben voor mijn yoga-leraren opleiding.

Bij de beoefening van essentiële yoga ga je met rustige bewegingen in en uit de houdingen en worden de houdingen even aangehouden terwijl je heel bewust verder ademt. Als je de houdingen op die manier beoefent ga je merken dat je na verloop van tijd leniger wordt en dat je conditie er op vooruit gaat. Dus neen je hoeft niet lenig en sportief te zijn om aan yoga te beginnen, maar je wordt er wel leniger van en het bouwt je conditie ook een beetje op.


Het 8-voudige yoga-pad

Het beoefenen van de houdingen is slechts 1/8ste van het 8-voudige yoga-pad:

     1) Yama's: sociale discipline


     2) Niyama's: zelf-discipline


     3) Asana's: fysieke houdingen


     4) Pranayama: controle van de energie


     5) Pratyahara: isolatie van de zintuigen

     6) Dharana: concentratie


     7) Dhyana: meditatie


     8) Samadhi: de ultieme verlichting

Het is logisch van met nummer 3 te beginnen: de houdingen, het is het meest zichtbare en tastbare aspect van de yoga. Na verloop van tijd ga je merken dat je beoefening zich automatisch uitbreidt naar de andere aspecten en dat je je gaat verdiepen in het geheel van de yoga.

Op de pagina http://www.pranayoga.be/wat-is-yoga/het-8-voudige-pad/ vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende aspecten van het 8-voudige yogapad.

Hari Om, dank u voor de yoga :-)


Conny Smeets
Yogalerares

Neen hoor, ik heb geen stress!

Op een koude winteravond was ik mijn yogamatten aan het inladen in mijn wagen. En ineens hoor ik achter mij een stem die vraagt: "Mevrouw, waarom staat dat op uw wagen, wat bedoelt u daarmee?". 

Filestress

Ik kijk om en zie een jongeman die vragend kijkt naar de woorden op de achterste venster van mijn wagen: "(File)stress?" met daaronder "www.pranayoga.be". Ik wil hem uitleggen dat stress in zijn verschillende vormen nefaste gevolgen kan hebben en dat yoga kan helpen om daar iets tegen te doen. Hij laat mij niet uitspreken en vraagt wat die file daar mee te maken heeft. 

Yves Achterkant

Wel voor véél mensen is file rijden een meer dan behoorlijk stressfactor. Ik probeer hem te vertellen dat het doen van yoga een belangrijke rol kan spelen in het opvangen en het voorkomen van verschillende vormen van stress waaronder ook de filestress. Opnieuw laat hij mij niet uitspreken en zegt "Ah ja maar, ik heb nooit file, en stress heb ik al helemaal niet!". Gevolgd door: "Ik moet nu voort" en weg was ie...mij een beetje gefrustreerd en ook wel een beetje gestrest achterlatend. 

Ok, zoiets strest mij dan weer... Vragen stellen en niet wachten op het antwoord en dan wegwezen. Ja toch wel, ook een yogalerares kan stress hebben :-) 

Tijdens onze korte conversatie viel het mij op dat hij geen halve seconde stil stond en héél erg snel sprak. Toch wel tekenen dat hij last had van stress. Maar neen, hoor hij had geen stress, geen idee wat dat eigenlijk was. 

Stress-taboe

Uit dat voorbeeld blijkt dat rond stress een gigantisch taboe heerst. Ik krijg wel vaker een reactie in die richting van "Ja maar, ik heb geen stress hoor, ik weet niet wat dat is, geen last van, absoluut geen probleem". 

Personen die mij dat antwoorden herinneren mij qua houding vaak aan die nerveuze jongeman: heel snel praten, niet kunnen stilstaan, nerveuze ticks tonen, geen oogcontact maken en al helemaal bezig zijn met iets anders... En ze komen ook redelijk verward over, maar stress, neen dat kennen ze niet.


No Stress

Dan stel ik hen wel eens de vraag waar ze op een positieve manier energie kunnen uithalen. Als er al een antwoord komt, dan gaat het om de hete brij heen: ze weten eigenlijk niet waar ze positieve energie kunnen van krijgen en dus van kunnen ontstressen... Ah, neen, want ze hebben geen stress. Of toch wel? 

Geen tijd voor stress?

Zebra

We hebben geen tijd voor stress en vermoeidheid. In onze multi-tasking, constant veranderende snelle maatschappij moet je keihard werken en ondernemen, veel hobby's hebben, populair zijn, helemaal aanwezig zijn op de sociale media, tijd maken voor je gezin, tijd maken voor je vrienden en nog zoveel meer. Maar neen hoor, we hebben helemaal geen tijd voor stress! 

Er wordt massaal geschreven over stress. Massa's artikelen in alle mogelijke vormen met tips om je stress te lijf te gaan. Als je al tijd heb om ze te lezen, pas je dan de tips ook toe? Of maak je alleen maar goede voornemens om ze toe te passen als je er eens ooit tijd voor kan en wilt maken?

Stress verhelp je niet door tips te lezen en ze niet toe te passen. Stress begin je te verhelpen door te herkennen dat het er is. Gestresseerd zijn kan beginnen te verbeteren van zodra het probleem herkend wordt.


Conny Smeets
Yoga lerares


© Conny Smeets 2018