Geniet van je Yoga, niet van je Smartphone

Smartphone duim, smartphone nek, om het dan nog niet te hebben over de stralingen die al dan niet gevaarlijk zijn. 

Over de gevolgen van overmatig smartphone gebruik is al heel wat inkt gevloeid, zijn al heel wat blogs en andere teksten geschreven, dus daar gaat deze blog NIET over.


Hier gaat het wel over de stress die zo een smartphone verslaving met zich mee kan brengen... 

Nog "rap effe" email en sociale media checken alvorens dit en dat te doen... Vlak voor de yogales én vlak erna, want ja... even iets gemist hebben, dat kan toch niet...


Ik zie daarbij een aantal stress signalen: gebogen over dat kleine toestelletje rap, rap even checken én tegelijkertijd de tijd in de gaten houden want ja, de yogales begint uiteraard stipt op het aangekondigde tijdstip. 

En dan begint de les zoals altijd met een ontspanning. Ik vind het verontrustend om te zien hoe bij sommige mensen tijdens die ontspanning hun hand nog beweegt alsof ze die smartphone nog vast hebben.

We leiden sowieso al een bijzonder druk en hectisch leven. De sociale media met de bijhorende (ingebeelde) verplichting om daar constant op aanwezig te zijn, voegt daar nog een laag stress aan toe. 

Natuurlijk hebben de sociale media hun nut en maak ik er zowel professioneel als privé ook gebruik van. Contact houden met vrienden die wat verder wonen, ideeën uitwisselen over onderwerpen allerhande en daardoor mijn eigen horizon verruimen, het is allemaal heel nuttig.Toch is het belangrijk om grenzen te stellen aan het gebruik van de sociale media en betekenen smartphones en sociale media niet per definitie dat je steeds en in alle omstandigheden al je andere bezigheden moet laten vallen om toch nog "rap effe" de foto van de kat van de buurvrouw te kunnen gaan liken. 

Er is tijd en plaats voor alles en wanneer je tijd maakt voor jezelf en voor ontstressing is er geen tijd en plaats voor de kat van de buurvrouw. En andersom.

Stop dan ook je smartphone weg VOOR je de zaal binnen komt voor de yogales en wees je helemaal bewust van je me-time. 

Zelf wanneer je wat te vroeg bent voor de les kan je al de tijd nemen om rustig te mediteren en alvast de stress van de dag van je af te laten glijden. je kan ook kennis maken met je mede-studenten. Wie weet ontstaat er zo nog een leuke offline vriendschap :-)

Geniet ook na van de les en de rust die eruit voort vloeit door niet onmiddellijk naar je smartphone te grijpen. Zo verlaat je de zaal in alle rust en sereniteit en neem je de yogales ook mee naar huis.


Hari Om, 

Geniet van je yoga en niet van je smartphone ;-)


Conny Smeets

Yogalerares© Conny Smeets 2017