Wat is Yoga

Yoga is een wetenschap die ongeveer 6000 jaar geleden ontstaan is in India. De wetenschap werd eeuwenlang mondeling overgedragen van Guru op leerling. Zo’n 2500 jaar geleden heeft Patanjali de Yoga Sutra’s geschreven, die beschouwd worden als één van de belangrijkste basisdocumenten van de Yoga.

Yoga in het Westen

In het Westen bestaan er een aantal misvattingen rond Yoga. Die misvattingen zijn voor een stuk ontstaan uit het feit dat je een aantal dingen die met Yoga te maken hebben moeilijk kan visualiseren en documenteren (waaronder de filosofie en de ademoefeningen).

In onze Westerse wereld wordt vaak alleen het fysieke aspect van Yoga bekeken waarbij de student acrobatische houdingen aanneemt. Yoga bestaat echter uit 8 belangrijke onderdelen, waarvan de houdingen er slechts één zijn.

Vaak worden alleen maar het fysieke aspect van de Yoga bekeken. Maar er hoort veel meer bij Yoga dan de houdingen die je in de boeken of online ziet.

Yoga is een levenshouding, een filosofie en een wetenschap. Het fysieke aspect met de houdingen is maar een klein onderdeel van het geheel. Naast de houdingen (asana’s) zijn er nog de ademoefeningen (Pranayama), de meditaties (Dhyana & Dharana), het leren zuiveren van de geest (Pratyahara) en de leefregels en de zelfdiscipline (Yamas en Niyamas).

Veel mensen denken dat Yoga extreem moeilijk is en dat je heel erg soepel moet zijn om het te kunnen beoefenen. Het is zeker geen noodzaak om soepel te zijn om Yoga te doen. 

Het is vooral belangrijk van rustig aan te beginnen, binnen de grenzen van wat je lichaam aankan. Na verloop van tijd zal je je realiseren dat je lichaam langzaam maar zeker versoepelt. Op die manier kan je weer net een stapje verder gaan in de houdingen en maak je vooruitgang. Diegenen die zich verder willen ontwikkelen in deze wetenschap zullen na verloop van tijd ook de andere aspecten van de Yoga gaan bestuderen.

Yoga beoefenen

Er zijn een aantal manieren om Yoga te beoefenen. Het basisniveau is het beoefenen van alleen maar asanas. Daarbuiten bestaat er ook het spirituele niveau waardoor men op een meer gevorderde manier Yoga beoefent. Beide manieren van Yoga doen zijn correct, maar Yoga is zoveel meer dan alleen maar de houdingen.

Yoga wordt beschouwd als de weg naar voorspoed en geluk. Als beginnende yogi is het belangrijk dat je de houdingen beoefent met de juiste instelling. Terwijl je houdingen beoefent: wees blij en geniet van je houding. Wees je ervan bewust dat Yoga je voorspoed en geluk kan brengen en dat het helpt bij het ontwikkelen van je persoonlijkheid. Yoga heeft tijd, geduld en oefening nodig, maar streef er van bij het begin naar om de staat van Verlichting te bereiken.

Yoga en gelukkig zijn

Materieel plezier kan ons geen echt geluk en vrede brengen. Geluk dat geput wordt uit materieel plezier is immers slechts van tijdelijke aard. Echt geluk blijft duren en hangt af van de staat van onze geest en niet van externe invloeden. We kunnen ons geluk verliezen door onze verwachtingen: vaak laten we ons geluk of verdriet afhangen van iemand anders of van materieel plezier.

Yoga stelt dat je niets mag verwachten: doe wat je moet doen, doe je plicht en verwacht er niets voor terug. Een dergelijke houding ten opzichte van het leven is Karma Yoga. “Karma” betekent dat je niets verwacht in ruil. Baseer je verwachtingen op je plichten en geniet van de resultaten. Wanneer je doorgaat met het doen van je plichten zonder verwachtingen te hebben, dan zal dit je leiden tot permanent geluk.

>> Deze onpartijdige houding ten opzichte van het leven = YOGA <<

Deel met je vrienden:

Nieuwsbrief

Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring te optimaliseren. meer info