Het zevende element van het 8-voudige Yogapad is Dhyana, het gevorderd stadium van Dharana en een staat van bewustzijn die vanzelf ontstaat.
Alle meditatietechnieken zijn bedoeld om ons in de staat van Dhyana te brengen op voorwaarde dat ze regelmatig en ijverig beoefend worden. Dhyana is een diepe meditatieve staat waarin de geest stil en gefocust is.
Probeer echter niet te hard om de geest te controleren. Als je dat probeert, kan het zijn dat je je gedachten wel controleert maar niet noodzakelijk de geest zelf. De meeste mensen kennen hun geest niet volledig; het is alsof je naar een ijsberg kijkt: het grootste deel ervan zit onder de waterlijn en alleen het gedeelte dat erboven uitsteekt is ons bekend.
Dit onzichtbare deel van de geest omvat onbewuste gedachten, emoties en herinneringen die ons gedrag en onze percepties diepgaand beïnvloeden zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Door meditatie kunnen we geleidelijk meer bewust worden van deze verborgen lagen van de geest, wat leidt tot een dieper begrip van onszelf en een grotere innerlijke rust.
Er zijn verschillende technieken die ons kunnen helpen om de staat van Dhyana te doen ontstaan. De meeste technieken moedigen de meditator aan om alle activiteiten van de geest te controleren, maar dat kan dan ook weer conflict veroorzaken in de geest. De Tantrische filosofie (waarvan Yoga de praktische kant is) gelooft erin om “de geest zijn gang laten gaan en niet tussen te komen”. Deze filosofie adviseert om de geest te observeren en het op die manier goed te leren kennen.