Het 8-voudige pad

De wetenschap van de Yoga is heel wat meer dan alleen maar de fysieke houdingen. Yoga is een levensfilosofie die ons leven sterk kan verrijken.

De traditionele Ashtanga (Ashtanga betekent 8) Yoga – zoals beschreven in de Yoga Sutras van Patanjali – is een discipline die bestaat uit 8 verschillende elementen. Als je je leven leidt volgens deze principes zal je gelukkig en gezond kunnen leven. Het Yoga pad is een pad dat ons naar het echte geluk leidt.

Deze 8 elementen zijn:

        1) Yama's: sociale discipline


        2) Niyama's: zelf-discipline


        3) Asana's: fysieke houdingen


        4) Pranayama: controle van de energie


        5) Pratyahara: isolatie van de zintuigen

        6) Dharana: concentratie


        7) Dhyana: meditatie


        8) Samadhi: de ultieme verlichting

De Yama's en de Niyama's gaan niet alleen over goed of slecht. Het gaat er voornamelijk om eerlijk te zijn met je ware zelf. Als je leeft volgens deze principes, leef je een beter leven en kan je richting geven aan je leven naar een hoger begrip van het bestaan zodat het ook gemakkelijker wordt om van Atman naar Paratman te evolueren.

Voor vele mensen begint het Yoga pad met het 3de element de asana's. Dit is logisch omdat dit het meest tastbare element is uit de Yoga wetenschap. Zelfs als je op dit moment alleen maar de asana's beoefent kan het interessant zijn dat je je al bewust wordt van de andere onderdelen van Yoga.

Als je een tijd asana's beoefent zal je op een punt komen waarbij je bijna automatisch het beoefenen van je Yoga naar een volgend niveau verheft boven dat van de fysieke houdingen.

Nieuwsbrief Privacy